Félix Marie Charles Texier (1802 in Versailles – 1871 in Paris) was a French historian and archaeologist. Trained as an architect at the Ecole des Beaux-Arts in Paris, he was appointed inspector of public works in 1827. In 1828-29 he conducted excavations at Fréjus and Ostia on behalf of the Académie des Inscriptions et Belles-Lettres.

PropertyValue
dbpprop:abstract
  • Félix Marie Charles Texier (1802 in Versailles – 1871 in Paris) was a French historian and archaeologist. Trained as an architect at the Ecole des Beaux-Arts in Paris, he was appointed inspector of public works in 1827. In 1828-29 he conducted excavations at Fréjus and Ostia on behalf of the Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. In 1833 Texier was appointed by the French Ministry of Culture to conduct an exploratory mission in Asia Minor, where he journeyed through the regions of Phrygia, Cappadocia and Lycaonia. In 1834 he discovered the ruins of the ancient Hittite capital of Hattusa. Later in the decade he participated in an expedition that took him to Armenia, Mesopotamia and Persia. In 1840 he became deputy professor of archaeology at the College de France, and in 1855 was elected to the Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. He published important books and articles on his travels through Asia Minor and the Middle East, which included descriptions and maps of ancient sites, reports of regional geography and geology, descriptions involving works of art and architecture, et al.
  • Charles Félix Marie Texier war ein französischer Reisender, Archäologe und Architekt. Texier besuchte ab 1823 die École des Beaux-Arts in Paris, wo er Architektur studierte, und wurde 1827 Baurat in Paris. Im Auftrag der Académie des inscriptions et belles-lettres leitete er 1828 und 1829 archäologische Ausgrabungen in Fréjus und Ostia. 1833 wurde er vom französischen Kulturministerium nach Kleinasien gesandt, bereiste dort 1834 Phrygien, Kappadokien und Lykaonien, 1835 die West- und Südküste und nahm 1836 den Weg von Tarsus nach Trapezunt. 1839 reiste er erneut, mit La Guiche und Labourdonnaye, nach Armenien, Persien und Mesopotamien sowie 1842 nochmals an die kleinasiatische Westküste. Er war seit 1840 "professeur suppléant" für Archäologie am Collège de France, am 8. Juli 1845 wurde er zum "inspecteur général des bâtiments civils" in Algerien ernannt. Er war Sekretär der Geographischen Gesellschaft in Paris und wurde 1855 zum Mitglied der Académie des Inscriptions gewählt. Über seine Reisen veröffentlichte er viel beachtete Berichte, in denen er Beschreibungen und Pläne von antiken Stätten, Inschriften, Kunstwerken und historische Monumenten veröffentlichte. Er gilt als Entdecker oder erster westlicher Besucher vieler historischer Städte, unter anderem der hethitischen Hauptstadt Hattuša (28. Juli 1834), die er allerdings für das medische Pteria hielt.
  • Charles Félix Marie Texier est archéologue et architecte français, né en 1802 à Versailles, mort en 1871 à Paris.
  • Félix Marie Charles Texier 1802 Versailles'de doğdu, 1871 Paris'de öldü; Fransız mimar, arkeolog ve gezgin. Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulunu bitirmiş; Fransız Bilimler Akademisi ve Paris Arkeoloji Enstitüsü üyelikleri yapmıştır. Bayındırlık İşleri Müfettişliği görevi esnasında Fransız Hükümeti tarafından Anadolu'ya gönderilmiştir. İlki 1833 ve ikincisi 1843 yılında olmak üzere Anadolu'da yıllarca süren seyahat ve incelemeleri sırasında Türkiye'nın çok büyük bir kısmını baştan başa gezip dolaşmış, kazılar yapmış, araştırmalarda bulunmuş ve bütün bu çalışmalarının sonuçlarını yayınlamıştır. Bu eserin, Türkiye Arkeolojisi için belki de en orijinal kısmı, topografik haritasını çıkartıp birçok yerini resimlediği Hititler'in başşehri Hattuşaş (Boğazköy) ile buranın açık hava tapınağı olan Yazılıkaya'yı bulmuş ve dünyaya tanıtmış olmasıdır. Gezip dolaştığı yerlerde sadece antik devirlere ait değil, daha sonraki devirlere ait (Selçuklu, Beylikler, Osmanlı vb. ) de önemli şehirlerin, yapı ve anıtların çizimlerini yapmış, uzmanlar tarafından gravürlerle durumlarını tespit etmiştir. Bunlarla da yetinmemiş, Anadolu'nun jeolojik yapısı, coğrafi özellikleri, yer altı ve yer üstü kaynakları ve kültür merkezlerinin tarihi ve o günkü halkın etnik, demografik, kültürel, ekonomik vb. durumu hakkında bilgi vermiş, gözlemlerini aktarmıştır. Texier ilmi merak ve özel ilgileri ile Osmanlı Devletinin hakim olduğu topraklarda seyahat ve araştırma yapmak isteyenleri caydırıcı, kasıtlı ve yanlış propaganda ve görüşleri, kendi çalışmalarına ve görüp yaşadıklarına dayanarak, gerek basın-yayın yoluyla, gerekse aydınlatıcı konferanslarıyla, etkisiz kılmak için de gayret sarf etmiştir. Yazarın Türkiye'ye ilk seyahatinin (1833-1837) sonuçlarını ihtiva eden Fransızca orijinali, büyük boyda 862 sayfa metin, 239 gravür ve plan ile 5 haritadan oluşmaktadır. Texier ilk seyahatinden on yıl sonra (1843 yılında) Türkiye'ye yaptığı ikinci seyahatini takiben bu eserini, yeni bilgi ve belgeler eklemek suretiyle, daha da olgunlaştırarak yeni bir versiyonunu, yine Paris'te önce 1862, sonra 1882 yıllarında olmak üzere iki kez daha bastırmıştır. Bu defa tek cilt halinde ve 757 sayfa (fakat küçük punto ile çift sütun/1514 sayfa) olarak yayınlanan bu yeni baskı, yukarıda anılan üç ciltlik ilk baskıdan daha az hacimli değildir. Ancak gravürler ve çizimler bakımından ilk baskı daha zengindir. Ali Suat Bey'in son baskıdan yaptığı tercümeyi esas almakla birlikte, ilk baskıdaki gravür ve çizimlerle bu eseri zenginleştirildi. Ali Suat Bey'in Arap harfli Türkçe tercümesinde 63 gravür, çizim ve resim varken son bu neşride 300 dolayında fazla gravür, çizim ve resim vardır. Texier'in bu dev eseri, yayınlanır yayınlanmaz ilim dünyasında büyük yankı yapmıştır. İçeriği bakımından özelikle Anadolu'yu ilgilendirmesi sebebiyle Türk aydınlarının da dikkatini çekmiş ve daha Milli Mücadele devam ederken, Ali Suat Bey (1869-1932) tarafından Türkçeye tercüme edildi.
dbpprop:date
  • September 2007
dbpprop:hasPhotoCollection
dbpprop:wikiPageUsesTemplate
rdf:type
rdfs:comment
  • Félix Marie Charles Texier (1802 in Versailles – 1871 in Paris) was a French historian and archaeologist. Trained as an architect at the Ecole des Beaux-Arts in Paris, he was appointed inspector of public works in 1827. In 1828-29 he conducted excavations at Fréjus and Ostia on behalf of the Académie des Inscriptions et Belles-Lettres.
  • Charles Félix Marie Texier war ein französischer Reisender, Archäologe und Architekt. Texier besuchte ab 1823 die École des Beaux-Arts in Paris, wo er Architektur studierte, und wurde 1827 Baurat in Paris. Im Auftrag der Académie des inscriptions et belles-lettres leitete er 1828 und 1829 archäologische Ausgrabungen in Fréjus und Ostia.
  • Charles Félix Marie Texier est archéologue et architecte français, né en 1802 à Versailles, mort en 1871 à Paris.
  • Félix Marie Charles Texier 1802 Versailles'de doğdu, 1871 Paris'de öldü; Fransız mimar, arkeolog ve gezgin. Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulunu bitirmiş; Fransız Bilimler Akademisi ve Paris Arkeoloji Enstitüsü üyelikleri yapmıştır. Bayındırlık İşleri Müfettişliği görevi esnasında Fransız Hükümeti tarafından Anadolu'ya gönderilmiştir.
rdfs:label
  • Félix Marie Charles Texier
  • Charles Texier
  • Charles Texier
  • Charles Texier
owl:sameAs
skos:subject
foaf:page
is dbpprop:redirect of
is owl:sameAs of