EMA (Evrovizijska Melodija; English: Eurovision Melody) is the national contest in Slovenia to select the country's entry since 1996 to the Eurovision Song Contest. The contest has been held since the country's debut in the Eurovision Song Contest, and has been held every year since, except for on two occasions (1994 and 2000) when Slovenia did not compete at Eurovision.

Property Value
dbo:abstract
 • EMA is sinds 1997 de Sloveense voorronde van het Eurovisiesongfestival. Met slechts twee 7de plaatsen is Slovenië een niet erg succesvol songfestivalland. Na de eerste deelname moest Slovenië al een jaar over slaan, wegens een pover resultaat. Dat moest in 2000 ook, al haalde Darja Svajger niet zo'n slecht resultaat in 1999. Toen gold echter de regel nog dat een land een gemiddelde van 50 punten moest hebben over de laatste vijf jaar, iets wat Slovenië niet had. In 2001 keerde het land met opgeheven hoofd terug door een 7de plaats te behalen. In 2002 was de keuze omstreden, 3 travestieten die als stewardess verkleed waren werden gestuurd, terwijl het publiek liever Karmen Stavec zag gaan. Deze zaak kwam zelfs tot in het parlement in bespreking, maar de inzending werd niet teruggetrokken. De groep eindigde 13de, wat naar Sloveense normen niet zo heel slecht is. Het jaar daarna werd Karmen Stavec toch gestuurd, maar zij bakte er nog minder van en eindigde 23ste. In eigen land was Na na na wel een dijk van een hit. In 1999 kwam de vrije taalregel, maar in Slovenië was iedereen verplicht om in het Sloveens te zingen en enkel in 2002 werd besloten om ook op het songfestival in het Sloveens te zingen. In 2004 werd Engels ook toegelaten in de voorronde. Dat jaar behaalde de groep Platin het slechtste Sloveense resultaat tot nu toe; de 21ste plek van de slechts 22 deelnemers. In 2005 moest alles weer in het Sloveens gezongen worden en Omar Naber zong ook in zijn eigen taal op het songfestival, met een 12de plaats miste hij net de finale. Ook in 2006 was de inzending omstreden, het liedje van Anzej Dezan wordt van plagiaat beschuldigd, het zou te veel lijken op Santa Maria van de Oostenrijkse zangeres Simone. Plagiaatbeschuldigignen duiken elk jaar op en zijn meestal ongegrond, maar in dit geval is de gelijkenis te groot om toeval te zijn, het liedje is nagenoeg hetzelfde enkel met een Sloveense in plaats van een Duitse tekst. Voor 2007 gooide de omroep het roer om, er worden 2 voorrondes met telkens 12 kandidaten gehouden, alles vindt op 3 dagen plaats en in de finale zijn er ook 12 kandidaten. De vakjury is buitenspel gezet zodat de televoters alle macht hadden. De televoters in Slovenië kozen voor Cvet z juga, gezongen door Alenka Gotar. Het lied wordt omschreven als operapop. Het was een dramatische ballade met veel hoge noten en een snel ritme. Voor Helsinki bleef de tekst ongewijzigd en Alenka koos tegen de traditie in voor het Sloveens. In 2013 koos RTVSLO er voor het eerst voor de Sloveense inzending voor het Eurovisiesongfestival intern te verkiezen. Hannah Mancini eindigde met Straight into love echter op de laatste plaats in haar halve finale, waardoor de Sloveense openbare omroep in 2014 opnieuw teruggreep naar EMA. (nl)
 • EMA (Evrovizijska Melodija; рус.: Мелодия Евровидения) — национальный отбор песни для Евровидения, проходящий в Словении с 1996 года. Конкурс организуется и транслируется радиовещательной компанией РТВ Словения (RTV Slovenija). (ru)
 • EMA (Evrovizijska Melodija; English: Eurovision Melody) is the national contest in Slovenia to select the country's entry since 1996 to the Eurovision Song Contest. The contest has been held since the country's debut in the Eurovision Song Contest, and has been held every year since, except for on two occasions (1994 and 2000) when Slovenia did not compete at Eurovision. The contest is organized and broadcast by the Slovene broadcaster Radiotelevizija Slovenija (RTV SLO). The contest was previously known as Slovenski izbor za pesem Evrovizije (literally Slovenian selection for the Eurovision Song Contest) in 1993 and 1995. (en)
dbo:channel
dbo:country
dbo:genre
dbo:language
dbo:numberOfSeasons
 • 19 (xsd:integer)
dbo:releaseDate
 • 1996-02-10 (xsd:date)
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
 • 21149019 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 712069399 (xsd:integer)
dbp:followedBy
 • Internal Selection
 • Misija Evrovizija
dbp:lastAired
 • present
dbp:precededBy
 • Slovenski izbor za pesem Evrovizije
dbp:showName
 • Evrovizijska Melodija
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
 • EMA (Evrovizijska Melodija; рус.: Мелодия Евровидения) — национальный отбор песни для Евровидения, проходящий в Словении с 1996 года. Конкурс организуется и транслируется радиовещательной компанией РТВ Словения (RTV Slovenija). (ru)
 • EMA is sinds 1997 de Sloveense voorronde van het Eurovisiesongfestival. Met slechts twee 7de plaatsen is Slovenië een niet erg succesvol songfestivalland. Na de eerste deelname moest Slovenië al een jaar over slaan, wegens een pover resultaat. Dat moest in 2000 ook, al haalde Darja Svajger niet zo'n slecht resultaat in 1999. Toen gold echter de regel nog dat een land een gemiddelde van 50 punten moest hebben over de laatste vijf jaar, iets wat Slovenië niet had. In 2001 keerde het land met opgeheven hoofd terug door een 7de plaats te behalen. In 2002 was de keuze omstreden, 3 travestieten die als stewardess verkleed waren werden gestuurd, terwijl het publiek liever Karmen Stavec zag gaan. Deze zaak kwam zelfs tot in het parlement in bespreking, maar de inzending werd niet teruggetrokken. D (nl)
 • EMA (Evrovizijska Melodija; English: Eurovision Melody) is the national contest in Slovenia to select the country's entry since 1996 to the Eurovision Song Contest. The contest has been held since the country's debut in the Eurovision Song Contest, and has been held every year since, except for on two occasions (1994 and 2000) when Slovenia did not compete at Eurovision. (en)
rdfs:label
 • EMA (programma) (nl)
 • EMA (Словения) (ru)
 • EMA (Slovenia) (en)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:homepage
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
 • EMA (en)
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of