The cinereous vulture (Aegypius monachus) is a large raptorial bird that is distributed through much of Eurasia. It is also known as the black vulture, monk vulture, or Eurasian black vulture. It is a member of the family Accipitridae, which also includes many other diurnal raptors such as kites, buzzards and harriers. It is one of the two largest Old World vultures, attaining a maximum size of 14 kg, 1.2 m long and 3.1 m across the wings.

Property Value
dbo:abstract
  • The cinereous vulture (Aegypius monachus) is a large raptorial bird that is distributed through much of Eurasia. It is also known as the black vulture, monk vulture, or Eurasian black vulture. It is a member of the family Accipitridae, which also includes many other diurnal raptors such as kites, buzzards and harriers. It is one of the two largest Old World vultures, attaining a maximum size of 14 kg, 1.2 m long and 3.1 m across the wings. (en)
  • النسر الرمادي (الاسم العلمي: Aegypius monachus) يُسمى أيضاً النسر الأسود، والنسر الراهب، والنسر الأسود الأوراسي، هو نسر من نسور العالم القديم، يتبع رتبة الجوارح وفصيلة البازية، وهو واحد من أكبر نسرين من نسور العالم القديم. والنسر الرمادي يختلف عن النسر الأسود، فالنسر الأسود من نسور العالم الجديد، والنسر الرمادي من نسور العالم القديم، ولكنهما متشابهان في الشكل والاسم. (ar)
  • Der Mönchsgeier oder Kuttengeier (Aegypius monachus) ist eine Vogelart, die zu den Altweltgeiern (Aegypiinae) gehört. Er ist über einen Meter lang, damit noch größer als der Gänsegeier (Gyps fulvus) und somit nach dem Bartgeier (Gypaetus barbatus) der zweitgrößte Greifvogel Europas. Er brütet vorwiegend in wilden Bergwäldern und kommt in Europa fast nur noch auf der Iberischen Halbinsel, auf Mallorca und auf der südlichen Balkanhalbinsel vor. Man unterscheidet keine Unterarten. (de)
  • El buitre negro (Aegypius monachus) es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae, la única de su género y uno de los pocos buitres que se pueden encontrar en Europa junto con el buitre leonado, el alimoche y el quebrantahuesos. La envergadura media de esta especie es de 250 cm, algo más que la del buitre leonado, aunque se han mencionado casos de individuos que podrían haber llegado a los tres metros. No se conocen subespecies. Conviene no confundirlo con el buitre negro americano, miembro de una especie (Coragyps atratus) y familia (Cathartidae) distintas. Su principal área de distribución es asiática, abarcando toda el área desde Turquía y el Cáucaso hasta Manchuria. En Europa se le puede encontrar en Crimea, Grecia, varias islas mediterráneas (Chipre, Creta, Sicilia, Córcega, Cerdeña y Mallorca) y el suroeste de la Península Ibérica. En invierno se le puede encontrar también en el valle del Nilo, Palestina, el Punyab indostánico y Corea, llegando muy raramente hasta Japón. (es)
  • Aegypius monachus Aegypius monachusFichier:BuitreNegro1.jpg Vautour moine Genre AegypiusSavigny, 1809 Nom binominal Aegypius monachus(Linnaeus, 1766) Répartition géographique Fichier:Aegypius monachus dis.PNG / habitat permanent / zone d'hivernage / nidification Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe II , Rév. du 12/06/2013 Le Vautour moine (Aegypius monachus) est une espèce de rapaces diurnes charognards appartenant à la famille des Accipitridae. Originaire du sud de l'Eurasie, il était cité par Pierre Belon (milieu du XVIe siècle) comme faisant partie de la faune de France.Il ne reste plus que trois populations relictuelles ou réintroduites en Europe, où il est maintenant protégé. C'est la seule espèce du genre Aegypius. Le Vautour oricou (Torgos tracheliotus) est rarement inclus dans ce genre sous le nom de Aegypius tracheliotus. (fr)
  • L'avvoltoio monaco (Aegypius monachus Linnaeus, 1766), unica specie del genere Aegypius Savigny, 1809, è un uccello della famiglia degli Accipitridi originario dell'Eurasia sud-occidentale e centrale. (it)
  • De monniksgier (Aegypius monachus) is een gier die zowel in Azië als in Europa - vooral in Spanje - voor komt. Het is een grote roofvogel uit de familie Accipitridae en behoort tot de groep van de gieren van de Oude Wereld. De soort bouwt zijn nest in bomen, in montane wouden. (nl)
  • クロハゲワシ (黒禿鷲、学名:Aegypius monachus)は、タカ目タカ科クロハゲワシ属に分類される鳥類の1種である。本種のみでクロハゲワシ属を形成する。旧和名ハゲワシ。 (ja)
  • Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus) – gatunek dużego ptaka padlinożernego z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący półwyspy Iberyjski i Apeniński oraz Bałkany, a także pasma górskie Azji aż po Pacyfik. Jeszcze w XIX wieku mógł się gnieździć w Tatrach, być może również na terenie dzisiejszej Polski (nie są to jednak potwierdzone informacje, a tylko przypuszczenia). Na pewno natomiast kilkunastokrotnie obserwowano osobniki zalatujące. Obecnie sporadycznie zalatuje w południowe rejony kraju. Cechy gatunku Brak dymorfizmu płciowego – obie płci ubarwione jednakowo. Głowa i szyja pokryta rzadkim puchem, na szyi kryza z lancetokształtnych piór. Grzbiet, spód i skrzydła ciemnobrunatne, jedynie lotki czarne. Dziób ciemny, nogi szare. W locie widoczne bardzo długie i szerokie skrzydła, na końcach palczasto rozwidlone. Szybuje ze skrzydłami ustawionymi poziomo i ogonem lekko rozłożonym. Jedną z cech charakterystycznych gatunku jest posiadanie przez młode osobniki ciemniejszego, matowego upierzenia ciała niż osobniki dorosłe. Głowa młodych osobników pokryta jest czarnym upierzeniem. Wymiary średnie Długość ciała: 98–107 cmRozpiętość skrzydeł: 250–295 cmMasa ciała: 7-12,5 kg Biotop Góry i obszary pagórkowate, choć sporadycznie pojawia się w różnorodnych miejscach. Gniazdo Na drzewach. Jaja Wyprowadza jeden lęg w roku, składając w marcu jedno jajo. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres około 55 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3 do 3,5 miesiącach. Pożywienie Padlinożerny, trawi również kości dużych ssaków. Ochrona Objęty ochroną gatunkową ścisłą. (pl)
  • O abutre-preto (Aegypius monachus), também chamado abutre-cinéreo, abutre-comum, abutre-negro, abutre-fusco, grifo e pica-osso é uma ave da família Accipitridae. Trata-se de uma ave de rapina necrófaga de grandes dimensões. Ocorre numa longa faixa ao longo das latitudes médias do Paleártico, desde a Península Ibérica no ocidente, passando pelos Balcãs e Turquia, através do Cáucaso, Irão, Afeganistão até ao sul da Sibéria, Mongólia e norte da China. As populações invernantes podem estar presentes desde o sul do Sudão, em África, ao Médio Oriente, Paquistão, noroeste da Índia e Coreia.Na Europa a espécie sofreu um acentuado declínio até aos anos 70 do século XX, estando actualmente em recuperação tanto na Península Ibérica como na Grécia. Em Espanha a população cresceu desde c. 200 casais nos anos 70 até aos 1845 casais no último censo, em 2006. Em Portugal a população está extinta como reprodutora desde o início dos anos 70, mas o número de observações tem vindo a aumentar desde os anos 90, tendo sido registadas algumas tentativas de nidificação em território nacional, em sucesso até ao ano de 2015 (ano em que nasceu a primeira cria em 70 anos). (pt)
  • Чёрный гриф или бурый гриф (лат. Aegypius monachus, от др.-греч. αἰγῠπιός «бородач» и лат. monachus «монах») — птица семейства ястребиных. Общая длина 75—100 см, длина крыла 72—85 см, размах крыльев 250—300 см, вес 7—12 кг. Это оседлая птица гор и предгорий. Обитает в Южной Европе, Северной Африке, Передней, Центральной Азии, где относительно многочислен, в небольшом числе — на юго-восточном Алтае. Кормится падалью. В поисках пищи ежедневно покрывают огромные расстояния (в Восточной Африке — до 300—400 км), искусно используя для парящего полета восходящие потоки нагретого воздуха (термики). Гнездится парами, на деревьях. Кладки из 1—2 яиц, пёстрых, с красновато-бурыми отметинами на белом фоне. Высиживают оба родителя в течение 55 дней. (ru)
  • 秃鹫(学名:Aegypius monachus),是鹰科秃鹫属的一种,是全面迁徙的候鸟。 (zh)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • NT
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 201635 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 732408919 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Aegypius monachus
dbp:genus
  • Aegypius
dbp:genusAuthority
  • Savigny, 1809
dbp:rangeMap
  • Aegypius monachus dis.PNG
dbp:rangeMapCaption
  • * Green: Current resident breeding range. * Green ?: May still breed. * Green R: Re-introduction in progress. * Blue: Winter range; rare where hatched blue. * Dark grey: Former breeding range. * Dark grey ?: Uncertain former breeding range.
dbp:species
  • A. monachus
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • The cinereous vulture (Aegypius monachus) is a large raptorial bird that is distributed through much of Eurasia. It is also known as the black vulture, monk vulture, or Eurasian black vulture. It is a member of the family Accipitridae, which also includes many other diurnal raptors such as kites, buzzards and harriers. It is one of the two largest Old World vultures, attaining a maximum size of 14 kg, 1.2 m long and 3.1 m across the wings. (en)
  • النسر الرمادي (الاسم العلمي: Aegypius monachus) يُسمى أيضاً النسر الأسود، والنسر الراهب، والنسر الأسود الأوراسي، هو نسر من نسور العالم القديم، يتبع رتبة الجوارح وفصيلة البازية، وهو واحد من أكبر نسرين من نسور العالم القديم. والنسر الرمادي يختلف عن النسر الأسود، فالنسر الأسود من نسور العالم الجديد، والنسر الرمادي من نسور العالم القديم، ولكنهما متشابهان في الشكل والاسم. (ar)
  • Der Mönchsgeier oder Kuttengeier (Aegypius monachus) ist eine Vogelart, die zu den Altweltgeiern (Aegypiinae) gehört. Er ist über einen Meter lang, damit noch größer als der Gänsegeier (Gyps fulvus) und somit nach dem Bartgeier (Gypaetus barbatus) der zweitgrößte Greifvogel Europas. Er brütet vorwiegend in wilden Bergwäldern und kommt in Europa fast nur noch auf der Iberischen Halbinsel, auf Mallorca und auf der südlichen Balkanhalbinsel vor. Man unterscheidet keine Unterarten. (de)
  • L'avvoltoio monaco (Aegypius monachus Linnaeus, 1766), unica specie del genere Aegypius Savigny, 1809, è un uccello della famiglia degli Accipitridi originario dell'Eurasia sud-occidentale e centrale. (it)
  • De monniksgier (Aegypius monachus) is een gier die zowel in Azië als in Europa - vooral in Spanje - voor komt. Het is een grote roofvogel uit de familie Accipitridae en behoort tot de groep van de gieren van de Oude Wereld. De soort bouwt zijn nest in bomen, in montane wouden. (nl)
  • クロハゲワシ (黒禿鷲、学名:Aegypius monachus)は、タカ目タカ科クロハゲワシ属に分類される鳥類の1種である。本種のみでクロハゲワシ属を形成する。旧和名ハゲワシ。 (ja)
  • Чёрный гриф или бурый гриф (лат. Aegypius monachus, от др.-греч. αἰγῠπιός «бородач» и лат. monachus «монах») — птица семейства ястребиных. Общая длина 75—100 см, длина крыла 72—85 см, размах крыльев 250—300 см, вес 7—12 кг. Это оседлая птица гор и предгорий. Обитает в Южной Европе, Северной Африке, Передней, Центральной Азии, где относительно многочислен, в небольшом числе — на юго-восточном Алтае. Кормится падалью. В поисках пищи ежедневно покрывают огромные расстояния (в Восточной Африке — до 300—400 км), искусно используя для парящего полета восходящие потоки нагретого воздуха (термики). Гнездится парами, на деревьях. Кладки из 1—2 яиц, пёстрых, с красновато-бурыми отметинами на белом фоне. Высиживают оба родителя в течение 55 дней. (ru)
  • 秃鹫(学名:Aegypius monachus),是鹰科秃鹫属的一种,是全面迁徙的候鸟。 (zh)
  • El buitre negro (Aegypius monachus) es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae, la única de su género y uno de los pocos buitres que se pueden encontrar en Europa junto con el buitre leonado, el alimoche y el quebrantahuesos. La envergadura media de esta especie es de 250 cm, algo más que la del buitre leonado, aunque se han mencionado casos de individuos que podrían haber llegado a los tres metros. No se conocen subespecies. Conviene no confundirlo con el buitre negro americano, miembro de una especie (Coragyps atratus) y familia (Cathartidae) distintas. (es)
  • Aegypius monachus Aegypius monachusFichier:BuitreNegro1.jpg Vautour moine Genre AegypiusSavigny, 1809 Nom binominal Aegypius monachus(Linnaeus, 1766) Répartition géographique Fichier:Aegypius monachus dis.PNG / habitat permanent / zone d'hivernage / nidification Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe II , Rév. du 12/06/2013 Le Vautour moine (Aegypius monachus) est une espèce de rapaces diurnes charognards appartenant à la famille des Accipitridae. (fr)
  • Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus) – gatunek dużego ptaka padlinożernego z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący półwyspy Iberyjski i Apeniński oraz Bałkany, a także pasma górskie Azji aż po Pacyfik. Jeszcze w XIX wieku mógł się gnieździć w Tatrach, być może również na terenie dzisiejszej Polski (nie są to jednak potwierdzone informacje, a tylko przypuszczenia). Na pewno natomiast kilkunastokrotnie obserwowano osobniki zalatujące. Obecnie sporadycznie zalatuje w południowe rejony kraju. (pl)
  • O abutre-preto (Aegypius monachus), também chamado abutre-cinéreo, abutre-comum, abutre-negro, abutre-fusco, grifo e pica-osso é uma ave da família Accipitridae. Trata-se de uma ave de rapina necrófaga de grandes dimensões. Ocorre numa longa faixa ao longo das latitudes médias do Paleártico, desde a Península Ibérica no ocidente, passando pelos Balcãs e Turquia, através do Cáucaso, Irão, Afeganistão até ao sul da Sibéria, Mongólia e norte da China. As populações invernantes podem estar presentes desde o sul do Sudão, em África, ao Médio Oriente, Paquistão, noroeste da Índia e Coreia.Na Europa a espécie sofreu um acentuado declínio até aos anos 70 do século XX, estando actualmente em recuperação tanto na Península Ibérica como na Grécia. Em Espanha a população cresceu desde c. 200 casais no (pt)
rdfs:label
  • Cinereous vulture (en)
  • نسر رمادي (ar)
  • Mönchsgeier (de)
  • Aegypius monachus (es)
  • Vautour moine (fr)
  • Aegypius monachus (it)
  • Monniksgier (nl)
  • クロハゲワシ (ja)
  • Sęp kasztanowaty (pl)
  • Abutre-preto (pt)
  • Чёрный гриф (ru)
  • 秃鹫 (物种) (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of