Bechstein's bat (Myotis bechsteinii) is a species of vesper bat found in Europe and western Asia, living in extensive areas of woodland.

Property Value
dbo:abstract
  • Die Bechsteinfledermaus (Myotis bechsteinii) ist eine Fledermausart, die zur Gattung der Mausohren (Myotis) gehört. Die Mausohren sind der Familie der Glattnasen (Vespertilionidae) zugeordnet. Benannt ist sie nach Johann Matthäus Bechstein, der sich bereits im frühen 19. Jahrhundert für einen Schutz der Fledermäuse eingesetzt hat. Wie alle Fledermäuse orientiert sich auch die Bechsteinfledermaus weniger mit ihren Augen, sondern hauptsächlich mit den Ohren. Sie stößt Ultraschallwellen aus und erkennt am zurückkehrenden Echo ihre Umgebung. Die Annahme, dass bei den Fledermäusen der optische Sinn aufgrund der Entwicklung der Echoortung stark reduziert sei, ist durch Verhaltensversuche widerlegt worden. (de)
  • Le Vespertilion (ou murin) de Bechstein (Myotis bechsteinii) est une espèce de chauve-souris. C’est une chauve-souris de taille moyenne aux oreilles très longues et larges. Le Vespertilion de Bechstein semble sédentaire mais change fréquemment de gîte durant la période estivale. Ses mœurs sont peu connues mais semblent très proches de celles du murin de Natterer. (fr)
  • El murciélago ratonero forestal (Myotis bechsteinii), cuyo nombre científico es en honor al naturalista Bechstein, es una especie de murciélago perteneciente a la familia Vespertilionidae. (es)
  • Il vespertilio di Bechstein (Myotis bechsteinii Kuhl, 1817) è un pipistrello della famiglia dei Vespertilionidi diffuso in Europa ed Asia sud-occidentale. (it)
  • De Bechsteins vleermuis (Myotis bechsteinii) is een vleermuis uit de familie der gladneuzen (Vespertilionidae). Hij wordt ook wel langoorvleermuis genoemd. (nl)
  • ベヒシュタインホオヒゲコウモリ (Myotis bechsteinii) は、哺乳綱コウモリ目(翼手目)ヒナコウモリ科ホオヒゲコウモリ属に分類されるコウモリ。 (ja)
  • Nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii) – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z licznie reprezentowanej w Polsce w gatunki rodziny mroczkowatych. Opis: Długość ciała wynosi 48 - 55 mm, rozpiętość skrzydeł 250 - 280 mm, masa ciała od 8 do 11 g. Futerko ubarwione ma na grzbiecie na kolor szarobrunatny, spód ciała jest popielaty. Ma bardzo długie uszy, nie stykające się ze sobą. Występowanie: W Polsce jego zasięg ogranicza się do południowej części kraju, najdalej na północ sięga do Cedyńskiego Parku Krajobrazowego, Wielkopolski, okolic Tomaszowa Mazowieckiego i Polesia Lubelskiego. Izolowane stanowisko zimowe znajduje się w Strzalinach na Pomorzu. Jest uważany za gatunek rzadki, choć w południowo-wschodniej części kraju (np. na Lubelszczyźnie, w Puszczy Kozienickiej) jest regularnie spotykanym, niekiedy wręcz częstym gatunkiem nietoperza w dużych kompleksach leśnych. Biotop: Zamieszkuje głównie w dziuplach drzew, rzadziej w skrzynkach lęgowych dla ptaków. Samce zamieszkują przeważnie samotnie, samice w niewielkich koloniach, często zmieniających kryjówki. Żeruje w lasach, często wśród koron drzew. Na sen zimowy przenosi się do miejsc o wysokiej wilgotności powietrza (do 100%), gdzie temperatura nie spada w zimie poniżej plus kilku stopni Celsjusza. Są to zwykle jaskinie, piwnice, opuszczone kopalnie, itp. Tryb życia: Żywi się owadami i innymi stawonogami (pajęczaki, wije), które zbiera z liści, gałęzi i pni drzew; wśród jego ofiar liczne są gatunki pozbawione zdolności lotu, bądź latające w dzień. Poluje nocą, na polowania wylatuje późnym wieczorem, lata dosyć ociężale i wolno. Podczas lotów posługuje się echolokacją, natomiast ofiary lokalizuje najczęściej słuchając biernie wydawanych przez nie dźwięków. Gatunek osiadły, nie odbywa dalekich wędrówek. Rozród: Samica rodzi w czerwcu - lipcu jedno młode. Żyje do 21 lat. (pl)
  • Длинноухая ночница, или ночница Бехштейна (лат. Myotis bechsteinii) — небольшая летучая мышь рода ночниц. Названа в честь немецкого натуралиста Иоганна Бехштейна (1757—1822). (ru)
  • Bechstein's bat (Myotis bechsteinii) is a species of vesper bat found in Europe and western Asia, living in extensive areas of woodland. (en)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • NT
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN
dbo:family
dbo:genus
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 12169656 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 740840576 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Myotis bechsteinii
dbp:rangeMap
  • Mapa Myotis bechsteinii.png
dbp:species
  • M. bechsteinii
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Die Bechsteinfledermaus (Myotis bechsteinii) ist eine Fledermausart, die zur Gattung der Mausohren (Myotis) gehört. Die Mausohren sind der Familie der Glattnasen (Vespertilionidae) zugeordnet. Benannt ist sie nach Johann Matthäus Bechstein, der sich bereits im frühen 19. Jahrhundert für einen Schutz der Fledermäuse eingesetzt hat. Wie alle Fledermäuse orientiert sich auch die Bechsteinfledermaus weniger mit ihren Augen, sondern hauptsächlich mit den Ohren. Sie stößt Ultraschallwellen aus und erkennt am zurückkehrenden Echo ihre Umgebung. Die Annahme, dass bei den Fledermäusen der optische Sinn aufgrund der Entwicklung der Echoortung stark reduziert sei, ist durch Verhaltensversuche widerlegt worden. (de)
  • Le Vespertilion (ou murin) de Bechstein (Myotis bechsteinii) est une espèce de chauve-souris. C’est une chauve-souris de taille moyenne aux oreilles très longues et larges. Le Vespertilion de Bechstein semble sédentaire mais change fréquemment de gîte durant la période estivale. Ses mœurs sont peu connues mais semblent très proches de celles du murin de Natterer. (fr)
  • El murciélago ratonero forestal (Myotis bechsteinii), cuyo nombre científico es en honor al naturalista Bechstein, es una especie de murciélago perteneciente a la familia Vespertilionidae. (es)
  • Il vespertilio di Bechstein (Myotis bechsteinii Kuhl, 1817) è un pipistrello della famiglia dei Vespertilionidi diffuso in Europa ed Asia sud-occidentale. (it)
  • De Bechsteins vleermuis (Myotis bechsteinii) is een vleermuis uit de familie der gladneuzen (Vespertilionidae). Hij wordt ook wel langoorvleermuis genoemd. (nl)
  • ベヒシュタインホオヒゲコウモリ (Myotis bechsteinii) は、哺乳綱コウモリ目(翼手目)ヒナコウモリ科ホオヒゲコウモリ属に分類されるコウモリ。 (ja)
  • Длинноухая ночница, или ночница Бехштейна (лат. Myotis bechsteinii) — небольшая летучая мышь рода ночниц. Названа в честь немецкого натуралиста Иоганна Бехштейна (1757—1822). (ru)
  • Bechstein's bat (Myotis bechsteinii) is a species of vesper bat found in Europe and western Asia, living in extensive areas of woodland. (en)
  • Nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii) – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z licznie reprezentowanej w Polsce w gatunki rodziny mroczkowatych. Opis: Długość ciała wynosi 48 - 55 mm, rozpiętość skrzydeł 250 - 280 mm, masa ciała od 8 do 11 g. Futerko ubarwione ma na grzbiecie na kolor szarobrunatny, spód ciała jest popielaty. Ma bardzo długie uszy, nie stykające się ze sobą. Rozród: Samica rodzi w czerwcu - lipcu jedno młode. Żyje do 21 lat. (pl)
rdfs:label
  • Bechsteinfledermaus (de)
  • Myotis bechsteinii (es)
  • Myotis bechsteinii (fr)
  • Myotis bechsteini (it)
  • Bechstein's bat (en)
  • Bechsteins vleermuis (nl)
  • ベヒシュタインホオヒゲコウモリ (ja)
  • Nocek Bechsteina (pl)
  • Длинноухая ночница (ru)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Bechstein's bat (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of