The Asiatic lion (Panthera leo persica), also known as the Indian lion or Persian lion, is a lion subspecies that exists as a single population in India's Gujarat state. Some Asiatic lions also live in zoos. It is listed as Endangered by IUCN due to its small population size.Since 2010, the lion population in the Gir Forest National Park has steadily increased. In May 2015, the 14th Asiatic Lion Census was conducted over an area of about 20,000 km2 (7,700 sq mi); the lion population was estimated at 523 individuals, comprising 109 adult males, 201 adult females and 213 cubs.

Property Value
dbo:abstract
  • الأسد الآسيوي المعروف أيضاً باسم الأسد الفارسي أو الأسد الهندي هو سلالة من سلالات الأسود، يعيش منفرداً ومنعزلاً في ولاية غوجارات الهندية فقط، وقد امتد موطن هذه السلالة في السابق من اليونان وجنوب غرب آسيا عبر آسيا الوسطى وصولاً إلى الهند. تاريخياً، كانت الأسود الآسيوية تصنف إلى ثلاثة أنواع تتمثل بالأسد العربي والفارسي والبنغالي. وهذه الحيوانات هي إحدى سنوريات الهند الثلاثة الكبرى، أما الأخرى فهي الببر والنمر. تختلف الأسود الآسيوية عن أقربائها الإفريقية من عدّة نواحي، فهي أصغر حجماً بقليل، ولذكورها لبدة أقل كثافة، كما وتمتلك طيّة من الجلد الزائد تمتد على طول بطنها، وتكون خصل الشعر على أذيالها ومفاصلها أطول من خصل الأسود الإفريقية. تختلف الأسود الآسيوية عن الإفريقية أيضاً بسلوكها الاجتماعي، فهي تعيش في زمر أصغر حجماً وأقل عدداً، حيث يمكن أن يصل عدد أفراد الزمرة إلى اثنين فقط، ولعلّ أبرز ما يميّز هذه الأسود هو تحمّلها للإنسان وعدم إظهارها سلوكاً عدائيّاً تجاهه غالباً، ولعلّ السبب في ذلك يعود إلى أن هذه الأسود الباقية في الهند شاطرت موطنها مع عدد من القبائل لآلاف السنين، مما جعلها تعتاد وجود البشر على مقربة منها، إلا أنه في السنوات القليلة الماضية ازدادت نسبة هجوم هذه الحيوانات على الإنسان، ويُعتقد أن السبب وراء ذلك هو تخفيض عدد الماشية المستأنسة في غابة غير، وتطوير أساليب الحفاظ عليها من هجوم الضواري مما حرم الأسود من أحد مصادر غذائها الأساسية وجعلها بالتالي تنظر إلى الإنسان على أنه طريدة بديلة. بلغ تعداد الجمهرة عام 2005 حوالي 359 فرداً، تعيش جميعها في غابة غير في ولاية غوجارات الهندية، وفي إحصاء عام 2010، تبيّن أن عدد الأسود ازداد 52 أسدًا عمّا كان عليه في سنة 2005. امتد نطاق هذه الأسود في العصور السابقة من القوقاز وتركيا عبر بلاد الشام وصولاً إلى اليمن، ومن مقدونيا عبر بلاد ما بين النهرين وإيران وصولاً إلى الهند وحتى باكستان عبر الحدود البنغلاديشية. كانت الأسود الآسيوية إحدى سلالات الأسود التي استخدمها الرومان في قتال المجالدين مع أنواع أخرى من الحيوانات في حلبات المجالدة والمدرجات الرومانية، وكانت هي سلالة الأسود الرئيسيّة التي استخدمها حكام المقاطعات الرومان في آسيا للمقاتلة في الحلبات المصغّرة المشابهة للحلبات الأساسية في روما، حيث ظهرت في بعض النقوش والرسوم الكنعانية والفينيقية أسودٌ صغيرة اللبدة وهي تفترس بعض الأشخاص. ومن الأخطاء الشائعة عند الناس الاعتقاد بأن هذه الأسود هي الحيوان الوطني للهند، إلا أن هذا اللقب يعود للببور البنغالية. يفترض العلماء أن الأسد الآسيوي انفصل عن جمهرة الأسود الإفريقية منذ فترة قصيرة نسبياً وفقاً للفترة اللازمة لمخلوق ما كي يسلك مساراً تطوريّاً مختلفاً، وتُقدّر هذه الفترة بحوالي 100,000 سنة. (ar)
  • El león asiático (Panthera leo persica) es una subespecie de león, la única que puede encontrarse actualmente fuera de África. Se trata de uno de los felinos más amenazados del mundo, pues su población en estado salvaje se reduce a unos 411 ejemplares (en 2010) localizados en el Bosque de Gir, una zona protegida de 1.412 km² situada al sur del estado indio de Gujarat. Debido a su escasez en libertad, el león asiático es una pieza muy valorada por los parques zoológicos, donde se potencia su reproducción en cautividad. Se estima que existen alrededor de mil leones asiáticos en los zoológicos de todo el mundo. (es)
  • The Asiatic lion (Panthera leo persica), also known as the Indian lion or Persian lion, is a lion subspecies that exists as a single population in India's Gujarat state. Some Asiatic lions also live in zoos. It is listed as Endangered by IUCN due to its small population size.Since 2010, the lion population in the Gir Forest National Park has steadily increased. In May 2015, the 14th Asiatic Lion Census was conducted over an area of about 20,000 km2 (7,700 sq mi); the lion population was estimated at 523 individuals, comprising 109 adult males, 201 adult females and 213 cubs. The Asiatic lion was first described by the Austrian zoologist Johann N. Meyer under the trinomen Felis leo persicus. The Asiatic lion is one of five big cat species found in India, along with Bengal tiger, Indian leopard, snow leopard and clouded leopard. The former habitat of the species included Southeastern Europe, Black Sea Basin, Caucasus, Persia, Canaan, Mesopotamia, Baluchistan, from Sindh in the west to Bengal in the east, and from Rampur and Rohilkund in the north to Nerbudda in the south. It differs from the African lion by less inflated auditory bullae, a larger tail tuft and a less developed mane. (en)
  • Der Asiatische Löwe (Panthera leo persica), auch Persischer Löwe oder Indischer Löwe, genannt, ist eine Unterart des Löwen. Das ursprüngliche Verbreitungsgebiet reichte bis nach Südosteuropa sowie in den Mittleren und den Nahen Osten. Er kommt heute in freier Wildbahn nur noch im indischen Staat Gujarat im Gir-Nationalpark auf der Halbinsel Kathiawar vor. (de)
  • Panthera leo persica Panthera leo persicaFichier:AsiaticLionMale.jpg Lion d'Asie dans la forêt de Sasan Gir. Sous-espèce Panthera leo persica(Meyer, 1826) Répartition géographique Fichier:Gujarat map with Gir Nat Park-fr.png Statut de conservation UICN EN D : En danger Statut CITES Annexe I , Rév. du 04-02-1977 Panthera leo persica Le lion asiatique, lion d'Asie ou lion persan (Panthera leo persica ou Panthera leo sinhaleyus) est une sous-espèce de lion. Son habitat naturel s'étendait autrefois sur tout le sous-continent indien et il était possible de le retrouver de la Syrie à l'Inde orientale. À cause de la chasse et de la destruction de son habitat, il avait pratiquement disparu du continent au XXe siècle. Les derniers spécimens à l'état sauvage, environ 500, se trouvent en Inde, dans la forêt de Gir ainsi que dans les parties méridionales de la péninsule de Saurashtra. Un certain nombre de zoos abrite quelques individus. (fr)
  • Il leone asiatico (Panthera leo persica Meyer, 1826), o leone indiano, è una sottospecie di leone. In natura sopravvive solamente nella Foresta di Gir, nello Stato indiano del Gujarat. Nel 2010 il governo di questo Stato ha dichiarato che nell'area ne sono stati avvistati 411 esemplari, 52 in più rispetto al precedente censimento del 2005. Il leone asiatico è uno dei cinque grandi felini dell'India, insieme alla tigre del Bengala, al leopardo indiano, al leopardo delle nevi e al leopardo nebuloso. Un tempo il suo areale si estendeva dal Mediterraneo alle regioni nord-orientali del subcontinente indiano, ma la caccia eccessiva, l'inquinamento idrico e la diminuzione delle prede naturali ne hanno ridotto notevolmente l'estensione. In passato il leone asiatico veniva suddiviso in tre razze - leoni del Bengala, d'Arabia e persiani. Il leone asiatico è più piccolo e chiaro del suo cugino africano, ma è ugualmente aggressivo. Talvolta viene considerato l'animale nazionale dell'India, ma tale affermazione è sbagliata, dato che l'animale simbolo dell'India è la tigre (Panthera tigris). (it)
  • De Perzische, Indische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw. De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen en hebben een huidplooi midden over de buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn eveneens kleiner. De familiegroepen zijn ook kleiner, meestal 2 verwante vrouwtjes met hun jongen. De leeuw waar in de bijbel over gesproken wordt (denk aan ‘Daniël in de leeuwenkuil’) is deze Perzische leeuw. En ditzelfde geldt voor de afbeelding van Alexander de Grote met een leeuw. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat de leeuwen die in de Romeinse arena’s werden gehouden om te vechten met gladiatoren, maar ook om christenen te doden, voor een belangrijk deel Perzische leeuwen waren. Door de vernietiging van hun leefgebied alsook de plezierjacht op leeuwen, nam hun aantal geleidelijk af. Andere ondersoorten stierven zelfs helemaal uit, zoals de Kaapse leeuw (in 1865) en de Berberleeuw (in 1920).In het begin van onze jaartelling leefde de Perzische leeuw in een min of meer aaneengesloten leefgebied van Griekenland via Turkije en Syrië naar Irak, Iran en van Pakistan tot in Noord-India. De aantallen van deze leeuwensoort zijn enorm geslonken tot er rond 1900 nog maar 15 leeuwen overbleven. De laatste jaren is het aantal exemplaren echter aan het stijgen. In 2010 waren er 411 Perzische leeuwen (vgl. 359 in 2005, 327 in 2001). Ze leven allemaal in het Gir Forest National Park in Noordwest-India. Meestal wordt in dierentuinen de Afrikaanse leeuw gehouden, maar men kan de Aziatische leeuw op één plek in Nederland aantreffen: Blijdorp. Ook in België leven er nog Perzische leeuwen in het dierenpark Planckendael nabij Mechelen. (nl)
  • インドライオン(学名Panthera leo persica)は、哺乳綱食肉目ネコ科ヒョウ属に分類されるライオンのひとつの亜種で、アフリカに生息するライオンと比較すると小柄であり、体色も薄い。かつてはインドから、中東アジアまで分布していたが、イランや中東アジアでは絶滅した。現在では保護されたものがインド北西部のグジャラート州、カーティヤーワール半島のギル森林国立公園 野生生物保護区で523頭が生息しているだけとなっている。 (ja)
  • O leão-asiático (Panthera leo persica), também chamado de leão indiano, é uma subespécie do leão que habita parte da Ásia, e que corre grande perigo de extinção. Os últimos exemplares do leão-asiático, os quais em tempos históricos habitaram territórios desde o Cáucaso ao Iêmen e da Macedônia até à Índia, passando pelo Irão, habitam agora apenas o Parque Nacional da Floresta de Gir no oeste da Índia. Segundo o censo de 2010, cerca de 411 leões-asiáticos viveriam num santuário de 1412 km² no estado de Gujarate. Seriam 97 machos adultos, 162 fêmeas adultas, 75 adolescentes e 77 filhotes. Em 1907 apenas existiam 13 leões no Gir, sendo que nessa altura o Marajá de Junagadh lhes concedeu uma total proteção. Uma história de êxito quanto à preservação da espécie. Ao contrário do tigre, que prefere as florestas densas com folhagem densa, o leão-asiático habita as florestas de folha caduca. O leão-asiático raramente entra em contacto com o tigre que também habita a Índia mas não na região de Gir. Esta floresta é mais quente e mais árida do que o habitat preferido pelo tigre. (pt)
  • Lew azjatycki, lew perski , lew indyjski (Panthera leo persica) − podgatunek lwa afrykańskiego, ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Park narodowy w Gir Forest w stanie Gudźarat, w północno-zachodnich Indiach jest ostatnim naturalnym siedliskiem dla ponad 500 lwów azjatyckich, które oddzieliły się od lwów afrykańskich ok. 100 tysięcy lat temu. Rezerwat ma powierzchnię ok. 1412 km2. Ten podgatunek zagrożony jest wymarciem. W planie jest próba reintrodukcji do parku narodowego Kuno Wildlife Sanctuary w stanie Madhja Pradeś w Indiach dla długotrwałej ochrony gatunku w razie epidemii i naturalnych kataklizmów. W europejskich ogrodach zoologicznych przebywa około 60 lwów azjatyckich. Lwy azjatyckie, w czasach historycznych egzystowały w Grecji, Kaukazie, Persji i od Macedonii, aż do Indii. Lwy przetrwały do czasów współczesnych tylko w parku narodowym Gir Forest w zachodnich Indiach. W 1907 roku liczebność podgatunku spadła do zaledwie 13 osobników. Objęta ścisłą ochroną populacja lwów zaczęła się stopniowo odradzać – w kwietniu 2015 roku liczyła już 523 osobniki, w tym 109 samców, 201 samic i 213 młodych, podczas gdy w 2010 było to jedynie 411 osobników. Rząd Indii planuje przenieść część populacji do zlokalizowanego w innym stanie rezerwatu Palpur-Kuno Wildlife Sanctuary, by zabezpieczyć gatunek przed wymarciem na skutek zarazy lub katastrofy naturalnej. Dzisiejszy lew azjatycki nie ma styczności z tygrysem azjatyckim, również żyjącym w Indiach na wolności, ponieważ tygrys wyginął w parku narodowym Gir Forest. (pl)
  • Азиа́тский лев (Panthera leo persica) был распространён на территории Южной Евразии от Греции до Индии. Сейчас сохранилось около 523 особей в Гирском заповеднике в штате Гуджарат, Индия. В 1990-е годы для сохранения исчезающей популяции, Индия передала несколько пар азиатских львов в дар европейским зоопаркам. Индийский (азиатский) подвид льва имеет массу от 150 до 220 кг, в основном 160—190 кг у самцов и 90-150, обычно 110—120 кг у самок. Грива его не так густа и плотнее прилегает к телу, как будто прилизана. У этого подвида более приземистое тело, что создает обманчивое впечатление о его меньших размерах в сравнении с африканским. Рекордная длина азиатского льва — 2,92 м. (ru)
  • 亞洲獅(學名:Panthera leo persica)或稱印度獅,狮子的一个亚种,又名“波斯亚种”,是亚洲僅次於老虎之後第二的大猫科动物,原广泛分布在从地中海西岸到印度北部的广大地区,大部分野生种群已经灭绝,仅在印度古吉拉特邦的吉尔保护区内有少量分布。 亞洲獅現今在野外的族群只生活在印度西部古吉拉特邦的吉爾森林國家公園,根據2015年5月發布的調查,族群數量約有523隻。历史上牠們的分佈地囊括了从高加索至也門及由希臘的馬其頓經伊朗、阿富汗及巴基斯坦至印度及孟加拉邊境的大片区域。 值得注意的是,原分布在亚洲的狮子亚种还有印度亚种(学名:Panthera leo goojratensis),主要分布在印度南部,已灭绝。吉尔的狮子是由印度政府从伊朗引进的。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 1635424 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 745205169 (xsd:integer)
dbp:date
  • 20100825014706 (xsd:double)
dbp:genus
  • Panthera
dbp:image
  • Asiatic Lioness in Gir Forest.jpg
dbp:image2Caption
  • Female
dbp:imageCaption
  • Male
dbp:name
  • Asiatic lion
dbp:rangeMap
  • Map Guj Nat Parks Sanctuary.png
dbp:rangeMapCaption
  • Current distribution of the Asiatic lion in the wild
dbp:species
  • leo
dbp:speciesLink
  • Lion
dbp:status
  • EN
dbp:statusSystem
  • iucn3.1
dbp:subspecies
  • persica
dbp:synonyms
  • P. l. asiaticus, P. l. bengalensis, P. l. indica, P. l. goojratensis
dbp:title
  • Asiatic Lion Information Centre
dbp:trend
  • stable
dbp:trinomialAuthority
  • Meyer, 1826
dbp:url
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Der Asiatische Löwe (Panthera leo persica), auch Persischer Löwe oder Indischer Löwe, genannt, ist eine Unterart des Löwen. Das ursprüngliche Verbreitungsgebiet reichte bis nach Südosteuropa sowie in den Mittleren und den Nahen Osten. Er kommt heute in freier Wildbahn nur noch im indischen Staat Gujarat im Gir-Nationalpark auf der Halbinsel Kathiawar vor. (de)
  • インドライオン(学名Panthera leo persica)は、哺乳綱食肉目ネコ科ヒョウ属に分類されるライオンのひとつの亜種で、アフリカに生息するライオンと比較すると小柄であり、体色も薄い。かつてはインドから、中東アジアまで分布していたが、イランや中東アジアでは絶滅した。現在では保護されたものがインド北西部のグジャラート州、カーティヤーワール半島のギル森林国立公園 野生生物保護区で523頭が生息しているだけとなっている。 (ja)
  • 亞洲獅(學名:Panthera leo persica)或稱印度獅,狮子的一个亚种,又名“波斯亚种”,是亚洲僅次於老虎之後第二的大猫科动物,原广泛分布在从地中海西岸到印度北部的广大地区,大部分野生种群已经灭绝,仅在印度古吉拉特邦的吉尔保护区内有少量分布。 亞洲獅現今在野外的族群只生活在印度西部古吉拉特邦的吉爾森林國家公園,根據2015年5月發布的調查,族群數量約有523隻。历史上牠們的分佈地囊括了从高加索至也門及由希臘的馬其頓經伊朗、阿富汗及巴基斯坦至印度及孟加拉邊境的大片区域。 值得注意的是,原分布在亚洲的狮子亚种还有印度亚种(学名:Panthera leo goojratensis),主要分布在印度南部,已灭绝。吉尔的狮子是由印度政府从伊朗引进的。 (zh)
  • The Asiatic lion (Panthera leo persica), also known as the Indian lion or Persian lion, is a lion subspecies that exists as a single population in India's Gujarat state. Some Asiatic lions also live in zoos. It is listed as Endangered by IUCN due to its small population size.Since 2010, the lion population in the Gir Forest National Park has steadily increased. In May 2015, the 14th Asiatic Lion Census was conducted over an area of about 20,000 km2 (7,700 sq mi); the lion population was estimated at 523 individuals, comprising 109 adult males, 201 adult females and 213 cubs. (en)
  • الأسد الآسيوي المعروف أيضاً باسم الأسد الفارسي أو الأسد الهندي هو سلالة من سلالات الأسود، يعيش منفرداً ومنعزلاً في ولاية غوجارات الهندية فقط، وقد امتد موطن هذه السلالة في السابق من اليونان وجنوب غرب آسيا عبر آسيا الوسطى وصولاً إلى الهند. تاريخياً، كانت الأسود الآسيوية تصنف إلى ثلاثة أنواع تتمثل بالأسد العربي والفارسي والبنغالي. وهذه الحيوانات هي إحدى سنوريات الهند الثلاثة الكبرى، أما الأخرى فهي الببر والنمر. يفترض العلماء أن الأسد الآسيوي انفصل عن جمهرة الأسود الإفريقية منذ فترة قصيرة نسبياً وفقاً للفترة اللازمة لمخلوق ما كي يسلك مساراً تطوريّاً مختلفاً، وتُقدّر هذه الفترة بحوالي 100,000 سنة. (ar)
  • El león asiático (Panthera leo persica) es una subespecie de león, la única que puede encontrarse actualmente fuera de África. Se trata de uno de los felinos más amenazados del mundo, pues su población en estado salvaje se reduce a unos 411 ejemplares (en 2010) localizados en el Bosque de Gir, una zona protegida de 1.412 km² situada al sur del estado indio de Gujarat. (es)
  • Il leone asiatico (Panthera leo persica Meyer, 1826), o leone indiano, è una sottospecie di leone. In natura sopravvive solamente nella Foresta di Gir, nello Stato indiano del Gujarat. Nel 2010 il governo di questo Stato ha dichiarato che nell'area ne sono stati avvistati 411 esemplari, 52 in più rispetto al precedente censimento del 2005. (it)
  • Panthera leo persica Panthera leo persicaFichier:AsiaticLionMale.jpg Lion d'Asie dans la forêt de Sasan Gir. Sous-espèce Panthera leo persica(Meyer, 1826) Répartition géographique Fichier:Gujarat map with Gir Nat Park-fr.png Statut de conservation UICN EN D : En danger Statut CITES Annexe I , Rév. du 04-02-1977 Panthera leo persica Les derniers spécimens à l'état sauvage, environ 500, se trouvent en Inde, dans la forêt de Gir ainsi que dans les parties méridionales de la péninsule de Saurashtra. Un certain nombre de zoos abrite quelques individus. (fr)
  • De Perzische, Indische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw. De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen en hebben een huidplooi midden over de buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn eveneens kleiner. De familiegroepen zijn ook kleiner, meestal 2 verwante vrouwtjes met hun jongen. Meestal wordt in dierentuinen de Afrikaanse leeuw gehouden, maar men kan de Aziatische leeuw op één plek in Nederland aantreffen: Blijdorp. Ook in België leven er nog Perzische leeuwen in het dierenpark Planckendael nabij Mechelen. (nl)
  • Lew azjatycki, lew perski , lew indyjski (Panthera leo persica) − podgatunek lwa afrykańskiego, ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Park narodowy w Gir Forest w stanie Gudźarat, w północno-zachodnich Indiach jest ostatnim naturalnym siedliskiem dla ponad 500 lwów azjatyckich, które oddzieliły się od lwów afrykańskich ok. 100 tysięcy lat temu. Rezerwat ma powierzchnię ok. 1412 km2. Ten podgatunek zagrożony jest wymarciem. W planie jest próba reintrodukcji do parku narodowego Kuno Wildlife Sanctuary w stanie Madhja Pradeś w Indiach dla długotrwałej ochrony gatunku w razie epidemii i naturalnych kataklizmów. (pl)
  • O leão-asiático (Panthera leo persica), também chamado de leão indiano, é uma subespécie do leão que habita parte da Ásia, e que corre grande perigo de extinção. Os últimos exemplares do leão-asiático, os quais em tempos históricos habitaram territórios desde o Cáucaso ao Iêmen e da Macedônia até à Índia, passando pelo Irão, habitam agora apenas o Parque Nacional da Floresta de Gir no oeste da Índia. (pt)
  • Азиа́тский лев (Panthera leo persica) был распространён на территории Южной Евразии от Греции до Индии. Сейчас сохранилось около 523 особей в Гирском заповеднике в штате Гуджарат, Индия. В 1990-е годы для сохранения исчезающей популяции, Индия передала несколько пар азиатских львов в дар европейским зоопаркам. (ru)
rdfs:label
  • أسد آسيوي (ar)
  • Asiatic lion (en)
  • Asiatischer Löwe (de)
  • Panthera leo persica (es)
  • Lion asiatique (fr)
  • Panthera leo persica (it)
  • インドライオン (ja)
  • Perzische leeuw (nl)
  • Lew azjatycki (pl)
  • Leão-asiático (pt)
  • Азиатский лев (ru)
  • 亞洲獅 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:exhibits of
is foaf:primaryTopic of