About: Elk     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FElk

The elk (Cervus canadensis) or wapiti is one of the largest species within the deer family, Cervidae, and one of the largest terrestrial mammals in North America and Northeast Asia. This animal should not be confused with the still larger moose (Alces alces) of North America, alternatively known as "elk" in British English and related names in other European languages (German elch, Danish elg, French élan), in reference to populations in Eurasia. Elk range in forest and forest-edge habitat, feeding on grasses, plants, leaves, and bark. Male elk have large antlers which are shed each year. Males also engage in ritualized mating behaviors during the rut, including posturing, antler wrestling (sparring), and bugling, a loud series of vocalizations that establishes dominance over other males a

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • الإلكة
  • Elk
  • Uapití
  • Wapiti
  • Wapiti
  • Kanada cervo
  • Cervus canadensis
  • Kanadar orein
  • Wapiti
  • Fia mór
  • Elk
  • アメリカアカシカ
  • Cervus elaphus canadensis
  • 와피티사슴
  • Wapiti
  • Jeleń kanadyjski
  • Cervus canadensis
  • Вапити
  • Vapiti
  • Вапіті
  • 加拿大馬鹿
rdfs:comment
  • Jelen wapiti, někdy jen wapiti (Cervus canadensis) je druh jelena, dříve považovaný za poddruh jelena lesního. Tento poznatek odpovídá i genovým analýzám, které naznačují, že do Severní Ameriky se zřejmě dostal v době, kdy byl Beringův průliv zamrzlý (přesněji sem přešel jeho společný předek i s některými druhy amerického soba).[zdroj?] Žije především v Severní Americe ve Skalnatých horách, ale také ve Východní Asii.
  • Kanadar oreina edo wapitia (Cervus canadensis) Ipar Amerikan eta ekialdeko Asian bizi den generoko animalia espezie bat da. Artiodaktiloen barruko azpifamilia eta Cervidae familian sailkatuta dago
  • An fíorfhia is mó (na guaillí suas le 2.4 m ar airde), atá forleathan sna réigiúin mheasartha den leathsféar thuaidh. Aonarach de ghnáth. An soc fada, liopa leathan uachtair ag caitheamh amach os cionn an liopa íochtair. An scornach le leadhb craicinn (a dtugtar an clog uirthi). Na beanna leathan, cosúil le miasa, le hadharca starracha ar na himill. Tugtar mús uirthi i Meiriceá Thuaidh.
  • Il wapiti o vapiti (AFI: /ˈwapiti/ o /ˈvapiti/; Cervus elaphus canadensis Erxleben, 1777) è una sottospecie di cervo nobile diffusa in Nordamerica e nell'Asia nordorientale. È il secondo della sua famiglia per dimensioni, superato solamente dall'alce.
  • アメリカアカシカ(亜米利加赤鹿、Cervus canadensis)は、哺乳綱偶蹄目(鯨偶蹄目とする説もあり)シカ科シカ属に分類される偶蹄類。北アメリカではワピチ (Wapiti)やエルク(Elk)と呼ぶ。、キジリジカ。 北アメリカ以外の地域では、エルク(elk,elg)とはヘラジカのことを意味する。ヨーロッパのアカシカよりも大きなアメリカアカシカを北アメリカで初めて見たヨーロッパ人の探検家がこれをヘラジカの一種と誤解し、エルクと呼んだために北米では「エルク」という呼称が一般化した。「ワピチ(ワピティ)」とは、アメリカインディアンのショーニー族の言葉(Shawnee)で「白い尻」を意味するワーピティ(waapiti)に由来する呼称である。 本記事では北アメリカに生息する亜種群を中心に記述する。また、記事内の混乱を避けるため、北アメリカ亜種C. c. canadensisについてアメリカエルクと表記し、北アメリカ・東北アジアの亜種を全て含むC. canadensisの総称としてはワピチを用いることにする。
  • 엘크 또는 와피티사슴(영어: elk 또는 wapiti, Cervus canadensis)은 북아메리카와 동아시아에 서식하는 사슴과 동물이다. 사슴과에서는 말코손바닥사슴에 이어 두 번째로 큰 종이다. 와피티사슴은 유럽의 말사슴과 매우 흡사하다. 하지만 2004년의 미토콘드리아 DNA 연구를 통해 서로 다른 종임이 밝혀졌다. 수컷은 어깨높이가 약 1.4m이고, 몸무게는 500kg까지 나간다. 커다랗고 구부러진 뿔이 특이하며, 완전히 자란 뿔은 너비가 1.5m 이상 벌어진다. 뿔은 해마다 봄에 떨어지고, 여름에 새로 자란다. 암컷은 뿔이 없다. 북반구의 온대림에서 풀·사초류·지의류·곰팡이·나뭇잎을 먹고 산다. 평소에는 암수가 떨어져 생활하다가 짝짓기철이 가까워지면, 수컷이 암컷 무리가 있는 곳으로 이동하여 암컷을 차지하기 위한 경쟁이 벌어지고 싸움에서 이긴 수컷이 여러 암컷과 짝짓기를 한다. 짝짓기철이 지나면 수컷은 다시 암컷 무리를 떠난다. 봄이 오면 암컷은 새끼를 낳기 위해 무리를 떠나고 새끼가 어미를 따라다닐 수 있을 정도가 되면 무리에 다시 합류한다. 백두산사슴은 와피티사슴의 아종이다.
  • De wapiti (Cervus canadensis) is een soort uit de familie der hertachtigen (Cervidae). Wapiti's komen voor in delen van Noord-Amerika en Azië. Deze soort werd vroeger als een ondersoort van het in Europa voorkomende edelhert (Cervus elaphus) beschouwd. De wapiti is doorgaans een flink stuk groter dan het edelhert. Een volwassen wapiti heeft een ongeveer dertig centimeter hogere schoft en en is ongeveer honderd kilogram zwaarder dan een edelhert. Hij is op de eland (Alces alces) na de grootste hertensoort.
  • Ва́пити (лат. Cervus elaphus subspp., англ. Wapiti, American Elk) — общее название подвидов благородного оленя, обитающих в Северной Америке. Близок к маралу. Достигает высоты в плечах около 150 см. У самцов спина и бока светлые, серовато-жёлтые, шея, живот и ноги очень тёмные, коричневато-чёрные. У основания хвоста широкое светло-жёлтое поле, заходящее на круп. Рога большие, с 6-7 отростками, расположенными в одной плоскости; наибольших размеров достигает четвёртый отросток, в месте отхождения которого ствол образует резкий изгиб назад. Весят рога до 16 кг, а то и 20 кг.
  • 加拿大馬鹿(學名:Cervus canadensis),是世界上體型最大的鹿科物種之一,也是北美洲和亞洲東部體型最大的哺乳類動物之一。在鹿科中,僅有駝鹿的體型比加拿大馬鹿大,而鹿屬中只有紅鹿(歐洲馬鹿)能與其匹敵。加拿大馬鹿和發源於歐洲的歐洲馬鹿(Cervus elaphus)十分相似,其長久以來也被認為是歐洲馬鹿的亞種;然而,2004年的粒線體DNA檢驗結果,卻強烈顯示加拿大馬鹿和歐洲馬鹿是兩相異物種。 加拿大馬鹿棲息於森林與林邊的棲息地,以草、植物、樹葉與樹皮為主食。儘管土生自北美與東亞,加拿大馬鹿在引進牠們的國家仍適應良好,其中包括紐西蘭與阿根廷。然而牠們高水平的適應性,卻對當地的特有種與生態系統造成了威脅。 加拿大馬鹿的公鹿有著碩大的鹿角,其每年都會脫落。到了發情期時,公鹿會出現各種為了爭取交配權的動作,包括擺出姿態、鹿角扭打及發出鳴叫。公鹿會連續發出尖銳的叫聲,用以確保公鹿的優勢地位,並且吸引母鹿。加拿大馬鹿的鳴叫也是自然界中最有特色的叫聲之一。 加拿大馬鹿十分容易感染一些傳染病,其中有的疾病可以透過家畜傳染。當今技術主要透過疫苗接種來防止染病,並已成功混合疫苗。 有些文化十分崇敬加拿大馬鹿,並將其作做為心靈上的力量。在亞洲的部分地區,鹿角與鹿角上的絨毛狀皮會被使用於傳統醫學中。人們也以獵捕加拿大馬鹿來作為競賽;鹿肉比牛肉和雞肉更為精瘦、蛋白質含量更高。
  • Вапіті (лат. Cervus elaphus subspp., англ. Wapiti, American Elk) — загальна назва підвидів благородного оленя, що живуть у Північній Америці. Близький до Марала. Сягає висоти у плечах близько 150 см. У самців спина і боки світлі, сірувато-жовті, шия, живіт і ноги дуже темні, коричнево-чорні. В основі хвоста широке світло-жовте поле, що заходить на круп. Роги великі, з 6-7 відростками, розміщеними в одній площині; найбільших розмірів досягає четвертий відросток, у місці відходження якого стовбур утворює різкий вигин назад. Вага рогів до 16 кг. Вапіті не є об'єктом полювання, однак чисельність його скорочується.
  • الإلكة (بالإنجليزية: Elk) هي واحدة من أكبر فصائل الأيائل في العالم، ومن أكبر الثدييات البرية في أمريكا الشمالية وشرق آسيا، تعيش الإلكة في الغابات وهي تتغذى على الأعشاب والنباتات وأوراق الأشجار واللحاء، تختلف ذكور الإلكة عن الإناث حيث أنها تمتلك قرون كبيرة، وتقوم الذكور بإصدار أصوات عالية والمشاجرة فيما بينها وذلك لجذب الإناث ولتأكيد هيمنة الذكور على الإناث، على الرغم من أن موطنها أمريكا الشمالية وشرق آسيا، لكنها تكيفت وبشكل جيد للعيش في بلدان أخرى بما في ذلك الأرجنتين وأستراليا ونيوزيلندا وروسيا، الإلكة حالها حال بقية الحيوانات حيث أنه يتعرض لعدد من الأمراض المعدية حيث بعضها يمكن أن ينتقل للماشية، وهنالك جهود حثيثة للقضاء على هذه الأمراض من خلال التطعيم والتي تكون نسب نجاحها متفاوتة. في أجزاء من آسيا تستخدم قرون الإلكة في الطب التقليدي، لحم الإلكة فيه نسبة بروتين أعلى من لحم بقر ودجاجة،، و
  • El uapití (Cervus canadensis) és una de les espècies de cèrvids més grans del món i un dels mamífers més grans de Nord-amèrica i l'est d'Àsia. De la seva família, només l'ant, Alces alces, és més gran, i el sambar (Cervus unicolor) pot comparar-se amb C. canadensis en mida. Els uapitís són gairebé idèntics al cérvol comú d'Europa, del qual es pensà que era una subespècie durant molt de temps; tanmateix, proves d'ADN mitocondrial del 2004 suggereixen clarament que són espècies diferents.
  • Der Wapiti (Cervus canadensis) ist eine Säugetierart aus der Familie der Hirsche (Cervidae). Unter der Bezeichnung werden die in Nordamerika lebenden Tiere samt einigen ostasiatischen Unterarten zusammengefasst, die früher allesamt als Unterart des Rothirschs galten. Viele Wapitis sind deutlich größer als europäische Rothirsche. In der Familie der Hirsche ist lediglich der Elch größer.
  • The elk (Cervus canadensis) or wapiti is one of the largest species within the deer family, Cervidae, and one of the largest terrestrial mammals in North America and Northeast Asia. This animal should not be confused with the still larger moose (Alces alces) of North America, alternatively known as "elk" in British English and related names in other European languages (German elch, Danish elg, French élan), in reference to populations in Eurasia. Elk range in forest and forest-edge habitat, feeding on grasses, plants, leaves, and bark. Male elk have large antlers which are shed each year. Males also engage in ritualized mating behaviors during the rut, including posturing, antler wrestling (sparring), and bugling, a loud series of vocalizations that establishes dominance over other males a
  • La siberia kaj nordamerika kanada cervo (Cervus canadensis) estas la due plej granda cervo-specio de la mondo post la alko. La origine palearktisa specio disvastiĝis nearktisen post la formorto de la amerika megafaŭno fine de la glaciepokoj. La besto longas 1,65 – 2,5 metrojn, kun vostoj je 12 – 15 centimetroj longa, altas 1,2 – 1,5 metrojn kaj pezas 100 – 250 kilogramojn. Ĝi estas ruĝbruna kun abdomeno iom hela. Ĝi portas helkoloran makulon sur la koksoj kaj malhelkoloran strion sur la dorso laŭlonge de la spino.
  • El uapití, wapití​ o ciervo canadiense (Cervus canadensis) es una especie de mamífero artiodáctilo de la familia de los cérvidos que vive en América del Norte, Asia central y oriental. Presenta algunas características propias que le diferencian de sus parientes eurasiáticos, es de gran tamaño (solo superado entre los cérvidos por el alce); además, los machos presentan una «melena» más o menos espesa en el cuello y tienen una tonalidad más clara en el cuerpo que en las patas, la cabeza y el cuello.
  • Le wapiti (Cervus canadensis) est un mammifère herbivore de la famille des cervidés. Il fait partie des plus grands cervidés du monde avec le sambar mais après l'élan ou orignal. Il est presque identique au cerf élaphe d'Europe dont il a longtemps été considéré comme une sous-espèce, mais en 2004, des indices du génome mitochondrial donnent fortement à penser qu'il s'agit de deux espèces distinctes. En anglais américain, il est appelé elk, mais ce mot désigne l'élan en anglais britannique, qui est appelé moose aux États-Unis et au Canada anglais.
  • Elk (Cervus canadensis) adalah salah satu dari spesies terbesar dari Cervidae atau famili rusa, dan salah satu mamalia terbesar di Amerika Utara dan Asia Timur. Sebelumnya elk merupakan subspesies dari rusa merah Eropa (Cervus elaphus), tetapi sebuah studi genetika pada tahun 2004 pada DNA mitokondrianya menemukan bahwa elk merupakan spesies yang berbeda. Hewan ini mirip dengan yang berukuran lebih besar, yang juga disebut dengan elk di Inggris dan Eurasia.
  • Jeleń kanadyjski, wapiti (Cervus elaphus canadensis) – gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych (Cervidae). Nazwa wapiti początkowo dotyczyła północnoamerykańskich podgatunków jelenia szlachetnego, później używana była dla podgatunków zamieszkujących lasy strefy umiarkowanej Ameryki Północnej, głównie Góry Skaliste oraz wschodnią część Azji. Na podstawie DNA stwierdzono wyraźne różnice pomiędzy wapiti a jeleniem szlachetnym, wystarczające, aby uznać wapiti za odrębny gatunek. Dalsze badania wykazały występowanie trzech grup populacji wapiti: północnoazjatycko-amerykańską, południowoazjatycką i wschodnioazjatycką. Został introdukowany w Nowej Zelandii i Argentynie. Jednak większość ujęć systematycznych wciąż traktuje wapiti jako podgatunek jelenia szlachetnego.
  • O uapiti ou cervo canadense (Cervus canadensis) é uma espécie de veado encontrado na Ásia e noroeste da América do Norte. Alguns pesquisadores a consideram uma subespécie do veado-vermelho (Cervus elaphus canadensis), mas estudos genéticos recentes indicam tratar-se de uma espécie separada. O nome uapiti significa "garupa branca" e é derivado de uma língua nativa da América do Norte - o Shawnee - pertencente à família das Línguas algonquinas. É uma espécie ruminante, alimentando-se de ervas, cascas de árvores e folhas.
  • Vapiti eller wapiti (Cervus canadensis) är ett av de största hjortdjuren i världen och ett av de största däggdjuren i Nordamerika och östra Asien. Bland hjortdjuren är endast älgar större än wapitihjorten. Wapitihjorten är känd för att hannarna utstöter höga läten under parningstiden som påminner om ljudet från trumpeter.
name
  • Elk
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to an external page
sameAs
Faceted Search & Find service v1.17_git51 as of Sep 16 2020


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3319 as of Dec 29 2020, on Linux (x86_64-centos_6-linux-glibc2.12), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software