About: Brown rat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FBrown_rat

The brown rat, also referred to as common rat, street rat, sewer rat, Hanover rat, Norway rat, brown Norway rat, Norwegian rat, or wharf rat (Rattus norvegicus) is one of the best known and most common rats. Selective breeding of Rattus norvegicus has produced the laboratory rat, a model organism in biological research, as well as pet rats.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Brown rat
  • جرذ بني
  • Wanderratte
  • Rattus norvegicus
  • Rattus norvegicus
  • Rattus norvegicus
  • ドブネズミ
  • Bruine rat
  • Szczur wędrowny
  • Rattus norvegicus
  • Серая крыса
  • 褐鼠
rdfs:comment
  • الجرذ البني أو الجرذ الأسمر أو الجرذ النرويجي (الاسم العلمي:Rattus norvegicus) (بالإنجليزية: Brown Rat) هو نوع من الحيوانات يتبع جنس الجرذ من الفصيلة الفأرية. وهو أحد أكثر الجرذان انتشارا منها أنواع أليفة يمكن تربيتها في المنزل، وهذه الجرذان الأليفة تنحدر من سلالة الجرذ البني. الجرذان بشكل عام تشكل أكبر خطر على مخزون الطعام في العالم؛ إذ يقدر أن الجرذان وغيرها من القوارض تدمر ما بين 1/5 إلى 1/3 من الطعام الناتج على الأرض.
  • La rata parda, rata de alcantarilla, rata gris o rata marrón (Rattus norvegicus), también denominada rata china, rata noruega o guarén, es una especie de roedor miomorfo de la familia Muridae. Es una de las ratas más conocidas y comunes; está ligada a las actividades humanas y gracias a ello ha colonizado todo el mundo desde sus orígenes en China, siendo una verdadera plaga. Ha dado origen a las ratas albinas y otras variedades utilizadas por el hombre como animal de laboratorio. No se reconocen subespecies.
  • Il ratto norvegese, noto anche come ratto marrone, ratto grigio, ratto delle chiaviche, surmolotto o pantegana (Rattus norvegicus Berkenhout) è un mammifero roditore della famiglia dei Muridi. È la specie più comune e diffusa di Rattus, presente praticamente in tutto il mondo; in Europa ha soppiantato il preesistente ratto nero (R. rattus) fra la fine del Medioevo e la Rivoluzione industriale.
  • ドブネズミ(溝鼠)は、 ネズミ目(齧歯類) ネズミ科 クマネズミ属 に属する大型のネズミ類の1種。学名 Rattus norvegicus。シチロウネズミ(七郎鼠)、ミゾネズミ(溝鼠)、ハトバネズミ(波止場鼠)、チャイロネズミ(茶色鼠)、ダイコクネズミの別称がある。
  • Szczur wędrowny (Rattus norvegicus) — gatunek gryzonia z rodziny myszowatych (Muridae). Wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Pierwsze doniesienia o pojawieniu się tego gatunku w Europie pochodzą z Anglii z 1732 roku. Jako gatunek synantropijny rozprzestrzenił się na całym świecie. W wielu miastach populacja tych gryzoni może przewyższać liczbę ludzi.Najchętniej zamieszkuje piwnice, kanalizacje, wysypiska śmieci, magazyny i składy. Chętnie przebywa w okolicy wody, dobrze pływa. Jest wszystkożerny, z dużym udziałem pokarmu zwierzęcego. Aktywny całą dobę, najbardziej w nocy.
  • Серая крыса, или пасю́к (лат. Rattus norvegicus) — млекопитающее рода крыс отряда грызунов. Синантропный, космополитный вид. Научное название Rattus norvegicus — норвежская крыса — этот вид получил по недоразумению: давший его английский натуралист Джон Беркенхаут (John Berkenhout, 1769 год) посчитал, что крысы попали в Англию на норвежских кораблях в 1728 году, хотя на деле в то время в Норвегии серых крыс ещё не было, и мигрировали они, скорее всего, из Дании.
  • 褐家鼠(学名:Rattus norvegicus),又名褐鼠、大鼠、挪威鼠、大家鼠、白尾吊、耗子、粪鼠、溝鼠,为鼠科家鼠属的动物,是有名及常見的老鼠之一,也是之中最大的物種,一般生活於田野、家舍广泛栖息。该物种的模式产地在英国,在中国大陆分布于青海、河南、山东、四川、江苏、贵州、福建、浙江、湖北、黑龙江、广东、云南、广西、陕西、甘肃、河北、宁夏、内蒙古、吉林、湖南、安徽、山西、海南等地。 褐家鼠最早源自中國北方,且目前已經散佈到南極以外所有大陸上,在歐洲成為優勢鼠類物種,於北美洲有也不少數量。生活於人類居住地,尤其是都會區。溝鼠也被選出用來作為實驗用鼠類,是重要的模式生物,此外也是一種寵物。 人們不知為何将其命名為挪威鼠,因為牠們並不是來自挪威,1769年的書《Outlines of the Natural History of Great Britain》作者約翰·貝克恩霍特(John Berkenhout)被認為可能是這誤稱的來源。貝克恩霍特給此物種的學名為Rattus norvegicus,因為他相信此物種是在1728年,經由挪威船隻遷移到英國,不過事實上此物種是來自丹麥。
  • The brown rat, also referred to as common rat, street rat, sewer rat, Hanover rat, Norway rat, brown Norway rat, Norwegian rat, or wharf rat (Rattus norvegicus) is one of the best known and most common rats. Selective breeding of Rattus norvegicus has produced the laboratory rat, a model organism in biological research, as well as pet rats.
  • Die Wanderratte (Rattus norvegicus) ist ein Nagetier (Rodentia) aus der Familie der Langschwanzmäuse. Die ursprünglich im nördlichen Ostasien heimische Art wurde durch den Menschen weltweit eingebürgert und kommt heute auf allen Kontinenten außer Antarktika und auf fast allen größeren Inseln oder Inselgruppen vor. In ihrem ursprünglichen Areal bewohnen Wanderratten Wälder und buschreiches Gelände. Eingeführte Populationen sind jedoch überwiegend auf den menschlichen Siedlungsbereich beschränkt, und in wärmeren Klimaten ist die Art nur in den von Menschen am stärksten veränderten Lebensräumen und meist nur in Küstennähe anzutreffen. Wanderratten sind Allesfresser, wobei pflanzliche Nahrung meist weit überwiegt.
  • Rat brun, Surmulot, Rat d'égout Rattus norvegicusFichier:WildRat.jpg Rat brun photographié dans la nature Nom binominal Rattus norvegicus(Berkenhout, 1769) Synonymes * Epimys norvegicus Miller, 1912 * Mus hibernicus Thompson, 1837 * Mus decumanus Pallas, 1778 * Mus norvegicus Berkenhout, 1769 Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Il est appelé rat brun, surmulot ou rat surmulot, rat d'égout, rat de Norvège ou encore rat gris pour le distinguer du rat noir.
  • De bruine rat (Rattus norvegicus) is een zoogdier, behorende tot de orde van de knaagdieren. De soort is ook wel bekend onder de namen Noorse rat, rioolrat, waterrat, stadsrat, of kortweg rat met variëteiten laboratoriumrat en tamme rat. Met de naam "waterrat" wordt vaker de woelrat bedoeld. De bruine rat is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld en komt tegenwoordig over bijna de gehele wereld voor tot in de binnenlanden van Afrika. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied was waarschijnlijk een deel van Noord-China. Zijn nauwste verwanten zijn de Aziatische soorten Rattus pyctoris en Rattus nitidus.
  • Rattus norvegicus (Berkenhout, 1769) é uma espécie de ratazana originária do leste da Ásia (norte da China e Mongólia), mas actualmente naturalizada em quase todas as regiões povoadas do planeta, sendo a mais comum e conhecida de todas as espécie de ratos. Sendo uma das mais corpulentas espécies murinas, tem pelagem cinzento-acastanhada a acastanhada, até 25 cm de comprimento corporal e uma cauda com sensivelmente o mesmo comprimento do corpo. O macho pesa até 350 g e a fêmea até 250 g, é considerada a espécie de mamífero com mais sucesso do planeta, após os humanos. Ocorrendo em pequenos grupos, compostos por um macho e várias fêmeas, constrói abrigos em galerias subterrâneas escavadas no solo ou no interior de condutas, cavidades e outros espaços confinados em paredes e outras estruturas
sameAs
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git39 as of Aug 09 2019


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | iSPARQL | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3232 as of Aug 9 2019, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2019 OpenLink Software